Många har sett den vackra stenen som står utanför Tavelsjö kyrka. Den restes år 1990 på initiativ av Tavelsjö hembygdsförening till minne bonden Anders Andersson 1732-1795. Han deltog vid sex riksdagar och var också Bondeståndets talman 1789. Anders Andersson hemman var beläget centralt i Tavelsjö by. Han var högt skattad av sin samtid. Det sägs att vid hans begravning följdes till graven av upp mot 3000 personer, vilket var bortåt en fjärdedel av den samlade befolkningen i Umeå socken.
Under 1980-talet kom Anders Andersson att uppmärksammas på olika sätt, till exempel genom en minnesskrift och ett bygdespel som framförde tre utsålda föreställningar på Tavelsjö bygdegård.
Det är inte alltid så lätt att läsa vad som är hugget på stenens fyra sidor. Här är ett försök att tyda texten så att fler kan ta del av den.
Talman Anders Andersson Tafwelsiön 1732 -1795
Bonden och talemannen Anders Andersson i Tafwlsiön har 6 gånger varit riksdagsman, samt år 1789 sit stånds taleman: Hade genom egen flit och snille förwärfat sig insikter wida öfwer de vanliga i hans stånd: Ägde en outtröttelig nit at gagna sina medbröder. En besynnerlig ihärdighet att genomdrifwa deras angelägenheter. War äfwenså utrustad med en utmärkt talegåfwa som oförskräckt at nyttja den inför de högsta personer. Wästerbottens allmoge har i honom sedt den förste. Sådan sent lärer den andre framträda.
På sommaren 1772 genomförde Gustav III en revolution. Ett par dagar senare samlade han den svenska riksdagen på slottet. I rikssalen satt en 39-årig västerbottnisk småbonde av ovanlig resning. Det var nämndemannen och riksdagsmannen och sedermera Bondeståndets talman Anders Andersson från Tavelsjö i Umeå socken som fick övervara detta lysande skådespel. Bondeståndet, under ledning av Anders Andersson, kom vid riksdagen att spela en viktig roll i den ståndsutjämnande processen. Anders Andersson undertecknade förenings- och säkerhetsakten 1789.
.. Ett ärende i många tider omtwistat af detta hedervärda stånd ofta sökt och sluteligen wid sista riksdage anmäld tillståndets förnyade omtanka utbeder jag mig till ömt behjertände nu åter få omtala. Det angår de fri- och rättigheter, förmåner och skyldigheter det svenska odalfolket ifrån det äldsta tider okränkte behållit, men som ofta under det olyckliga tidewarf då regerings och winningslystnad enskilda avsikter och agg delat styrkan och gjort hwar och en enskilt medborgare oförmögen att försvara ståndens rätt när gemensam wilja och råd icke understödt blifwit inskränkte förtydde och förmörkade.
Jag kommer av ett brusand hav på rätta glädjestranden. Min kropp, han lägges ned i grav, men Gud upptager anden. Ur mörker kommer jag till ljus, från armod till guds rika hus, från oro till god vila
M.G. de la GARDI
Bidragsgivare till stenen: Tavelsjö byakassa, Regleringsfonden, Föreningsbanken Tavelsjö, Handelsbanken Umeå, PK-banken Umeå, Nordbanken Umeå, Sparbanken Umeå, Skandinaviska Enskilda Banken Umeå, LK Finans AB Umeå, Löwgren & söner, Märta och Harald Oskarsson, Frida Johansson Vindeln, Maj Eriksson Umeå, Ing-Marie Docff, USA, Olofssons lanthandel, Ingeborg Sandström, Erik Appelblad, Yngve Sandström, Affärstryck Umeå, IA Neon samt ett antal okända givare.
Bidrag till stenen har också inkommit genom försäljning av böcker och lotterier med mera
Invigd den 26 maj 1990 av landshövding sven Johansson
Konstnär John Erik Berg
Tavelsjö hembygdsförening
----
Det finns säkert en del fel i texten ovan jämförelse med originalet. Men jag hoppas att det ändå kan vara till glädje för fler att veta vad som står på stenen och lite om varför den restes.
Mårten Edberg