Nej, det var inte sant att Tavelsjö ByaNät har nyligen blivit kontaktat av ett EU-finansierat institut för att delta i en världsunik försöksverksamhet när det gäller så kallad ”teleportering”.

Men men vet ju inte hur det blir i framtiden... Citatet från forskaren är i alla fall sant och länken till KTH:s hemsida är också korrekt.

Artikeln får ligga kvar några dagar till. Kanske det roar någon...

_________________________________________________________


Kontakterna har knutits efter det att IT-Västerbotten varit i Bryssel som inbjudna talare EU kommissionen när anordnade en workshop om bredband i mitten av december. Regionen anses vara ett gott exempel för Europa på hur man kan åstadkomma bredbandstäckning, vilket också kommissionen uppmärksammat.


EU:s femte ramprogramn finansierar

EU:s femte ramprogram, som organiserar olika forsknings- och utvecklingsprojekt, står som finansiär bakom det multinationella institutet IBFEW, Internet Based transFormation by Electromagnetic Waves. Institutet är beläget i den lilla Niedersachiska staden Tutok i Tyskland. Även det amerikanska NASA finns med på ett hörn.

Den tidigare grundforskningen har under det senaste året nått ett avgörande genombrott, vilket innebär att man nu gått in i ett skede av praktiska prov i konsumentledet. Försöken bedöms också kunna få betydelse när det gäller transporter av förnödenheter mellan jorden och kommande rymdstationer.

Forskning inom området pågår även i Sverige. Professor Gunnar Björk, Institutet för Mikroelektronik och Informationsteknik, säger i en artikel publicerad på KTH:s hemsida att 'Vi utnyttjar fysikaliska fenomen på ett nytt sätt. Och vi visar att det verkligen fungerar i praktiken. Ta t.ex. kvanttele-portation. Det är lite som Star Trek – man ”förstör” ett kvantsystem på ett ställe och återskapar sedan samma system på ett annat ställe – bara genom att överföra information. ... Vad vi kan visa är att alla mätningar ger upphov till identiska mätvärden oavsett om de utförs på orginalsystemet (innan det förstörs) eller det teleporterade tillståndet.'


Tavelsjö ByaNät bedöms ha tillräckligt hög klass

Då Tavelsjö ByaNät bedömts ha en teknik och organisation av tillräckligt hög klass, samt är beläget på landsbygden, har föreningen som det enda bredbandsnätet i Sverige erbjudits att delta i försöket. Totalt kommer det att bli 7 projekt runt om i Europa.


Speciell låda behövs

Tekniken bygger, enkelt uttryckt, på att man kopplar in en speciell låda 'Transformation-Box' – som är ungefär lika stor som en mikrovågsugn – till sin bredbandsanslutning. Därefter lägger man in det som ska skickas, t.ex. en nyckelknippa eller plånbok som någon glömt när denne var och hälsade på. Via ett särskilt program läses därefter molekylstrukturen av och översätts till binära nollor och ettor, som sänds iväg till mottagaren. Där tas signalerna emot och omvandlas till materia igen. För att bygga upp molekylerna igen till ursprungligt format krävs en råvara som nyttjas i en särskild transformeringsprocess, i det här fallet kolatomer. Dessa kan i sin tur hämtas från vanlig trämassa, till exempel björkved. Veden finfördelas i mindre kubbar, av ungefär samma storlek som användes för gengasaggregat under 40-talets krigsår.


Blir vi 10 hushåll dras försöket igång

Försöket kommer att dra igång så snabbt 10 bredbandsanslutna hushåll anmält sig. Utrustningen och installationen står IBFEW för, däremot får man hålla sig med veden själv. Man förbinder sig inte till något efter försökets utgång, utom att på sedvanligt sätt besvara ett antal utvärderingsfrågor.

- Fantastiskt roligt, det visar att vår bredbandssatsning här i Tavelsjöbygden ligger helt rätt i tiden. Jag är övertygad om att det är många som vill vara med. På det här sättet har vi också en god möjlighet att ”komma med på världskartan”, säger Hans Weinehall, ordförande i Tavelsjö ByaNät.


Anmäl intresse

Den som är intresserade att anmäla intresse för att delta i försöket anmäler sig Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ytterligare information om teleportering han du läsa här.


/ Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.