De tre dagarna bjöd på både sol, värme och regn,
39 personer samt chaufför och reseledare åkte bl a runt Siljan.
God mat och trevliga resenärer förhöjde behållningen.
Första dagen anlände gruppen till Falun och tog in på det anrika Grand hotell. Hotellets personal gav en intressant redogörelse om hur hotellet kommit till och de vackra matsalarna.
Andra dagen gick färden till Siljan. Den lokala guiden berättade under färden om Falu koppargruva, som funnits redan före medeltiden. Gruvan var en viktig inkomstkälla för Sverige under medeltiden. Gruvan medförde även att Faluns befolkning ökade och var under 1600-talet Sveriges näst största stad med 6 000 invånare. Falun är även känd för falukorven. Att den har ett samband med gruvarbetet var en nyhet. I gruvbrytningen behövdes rep av hud för att dra upp kopparmalmen ur gruvhålen. Därför forslades oxar upp till gruvan. De slaktades där och skinnen togs om hand. Eftersom inget fick gå till spillo gjordes av kropparna rökt korv, som blev falukorven. Midsommardagen 1687 rasade gruvan samman. Lyckligtvis var ingen i arbete denna dag. Den stora fördjupning i marken som uppstod fick namnet Stora Stöten.
Första stoppet var Nusnäs där dalahästen tillverkades. Hästen gjordes nästan helt för hand och företaget tillverkade 500 hästar per dag. Hästarnas storlek varierar och de mista som gjorts är bara ett par millimeter höga.
Färden fortsatte därefter till Mora med besök i Zorngården och Zornmuseet. Där fick gruppen en stor kulturupplevelse. Det var mycket intressant att få höra vilken klassresa Anders Zorn gjort. Han föddes 1860 i en ladugård av en mjölkpiga och var vid sin död 1920 en av världens högst betalda konstnärer. Många förknippar honom med målningar av de nakna dalkullorna men det var hans skicklighet i porträttmålningar som gjorde honom känd över hela världen. Bl a har han målat tre amerikanska presidenter. Han var en mångsidigt begåvad person och gjorde bl a träsniderier är av ypperlig klass. Bland sina vänner kunde han räkna prins Eugen, Carl Larsson och Selma Lagerlöf. I museet hänger flera av hans mest kända verk.
Sedan var det dags för ett besök i Vasaloppsmuseet. Där kunde man se Vasaloppets historia från Gustav Vasas premiärfärd 1521 till Vasaloppsvinnaren 2010. Loppet startade 1922 och under åren har många åkt sträckan. Den som kan kalla sig mr Vasaloppet är Mora Nisse, som vunnit 9 gånger. De som åkt minst 30 gånger har sina namn inristade i museets golv. Det visade sig att flera i gruppen åkt Vasaloppet nämligen: Tord Andersson 9 lopp, Ingemar Johansson 2 lopp samt Dagmar Lindberg tjejvasan 1 lopp.
Efter färd runt Siljan besöktes en affär, som tillverkade och sålde tyger i handtryck. Morgondagens antikviteter enl den lokala guiden.
På hemvägen dag tre besöktes i Våmhus en hårkonstnär, som tillverkade smycken, brudkronor, tavlor, kläder m m av människohår.
Håret bör vara minst 20 cm långt och att tillverka exempelvis ett hårsmycke är mycket tidsödande och kräver mycket god syn. Tillverkning av hårarbeten har sysselsatt kvinnor i Dalarna sedan hundratals år tillbaka och varit ett sätt att försörja familjen. Hårkonstnären var femte generationen i sin släkt som sysslade med hårarbeten.
Trötta men nöjda anlände gruppen till Umeå på kvällen efter att ha färdats i vårt vackra land i dagarna tre och med en mängd fina minnen i bagaget.
SPF Umeå Norra har varit på resa runt Dalarna.
- Detaljer
- Skriven av Nils-Åke Sandström