Drygt 80 personer kom till skolans matsal för att få information och säga sin mening om förslaget i Tekniska nämnden (TN) om att lägga ner deltidsbrandkåren i Tavelsjö.
Ordförande i Tavelsjöcentern Monika Sandström hälsade välkommen och berättade att förslaget blivit känt först i måndagskväll och att beslut ska tas i nämnden torsdag 21 november, vilket upprör många i bygden.
Kerstin Nilsson informerade om att en namninsamling för brandkåren samlat 680 namn på fem dagar. Insamlingen fortsätter tills att den ska överlämnas till TN på torsdag.
En nedläggning skulle innebära att boende i bygden måste vänta på räddningstjänsten mer än en halvtimme vid olika olyckstillbud. Detta är helt oacceptabelt enligt ”Lag om skydd mot olyckor” där det framgår att räddningsinsats ska påbörjas inom ”godtagbar tid”.
I Tavelsjöbygden handlar detta om 20 min vilket inte är möjligt att klara om man ska förlita sig på Umeås brandkår som har 25 min plus anspänningstid eller Vindeln som har 22 min plus anspänningstid.
Dessutom kan det vara svårt att hitta i byarna när GPS inte har med småvägarna vilket bl a Vera Eriksson berättade om när det brann i deras ladugård i Västerå på julaftonen för 16 år sedan. Det tog ca 45 min för brandkåren från Umeå pga av felkörning. Turligt nog var Tavelsjö där och begränsade elden så att delar av ladugården och hela boningshuset kunde räddas.
Pia Oskarsson vittnade också om hur en snabb insats av Tavelsjös brandkår räddade andra hus i närheten av deras som brann upp.
Stefan Nordström (m) i TN vill inte lägga ner brandkåren i Tavelsjö och svarade på frågor av Hans Weinehall om TN:s budget. TN ska spara totalt drygt 3 milj av hela budgeten på ca 500 milj. Deltidsbrandkåren kostar drygt en miljon men allt kan inte sparas eftersom hjälp måste komma någonstans ifrån.
Östen Markström som är kårchef i Tavelsjö har jobbat i kåren i 35 år kunde ge en tillbakablick över hur det hela började och hur man arbetar idag.
Förslaget om nedläggning av Tavelsjös deltidsbrandkår kom som en kalldusch, utan någon som helst förvarning. Tidigare har man dragit ner på resurser men aldrig pratat om nedläggning.
Mattias Larsson, kommunstyrelsen (c) slog fast att Umeå måste kunna erbjuda hela kommunen en rimlig nivå av trygghet och säkerhet. Flera inlägg kom från bl a Torbjörn Wennebro och Jerker Sandström. Per-Gunnar Olofsson, ordf i LRF har varit med om två ladugårdsbränder med enorma risker för liv och egendom. Tavelsjö ligger mitt i ett område som kan bistå ca 4000 invånare med räddningstjänst vilket är jämförbart med Hörnefors, något att tänka på! Umeå kommun hävdar nämligen ”likavärdesprincipen”.
Anders Jonsson ( c), tekniska nämnden nämnden var mycket imponerad över Tavelsjöbornas engagemang och tog med sig detta till TN.
Stor uppslutning för deltidsbrandkåren i Tavelsjö
- Detaljer
- Skriven av Nils-Åke Sandström