Den här tavlan har varit uppsatt i Bygdegården sedan slutet av 40-talet . Om Du känner till vilka det är som är jägarna på tavlan.
Mejla mig!
adress: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

eller ring 090/60317

Jag har redan av Stig Oskarsson fått svar på min fråga se nedan . Tack Stig för ett snabbt svar!
/Nils-Åke

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Hej Nils-Åke,

Tavlan föreställer inga personer från Tavelsjö. (Även om personen till höger har en viss likhet med Gottfrid Johansson)

Jag kommer ihåg det enligt följande.

Förlagan var ett vykort, som Harald Oscarsson skickade till Göte Johansson med en beställning av en tavla till skytteföreningen.

Personerna skall alltså inte föreställa jägare! Vapnen skall nog föreställa Mauser m-96. Om jag minns rätt kostade tavlan 200:-. Jag var inte 10 år, när det hände.

Jag undrar om inte tavlan hängde något år i skytteföreningens stuga på skjutbanan, innan tavlan flyttades till bygdegården.



Bästa hälsningar

Stig

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Elisabeth Rosendahl berättade och visade bilder av målningar som Göte Johansson rån Svedjan i Tavelsjö målat.

Göte som levde (1919-19849)var son till Per och Amanda Johansson. Han växte upp i Svedjan, Tavelsjö och var yngst av fem syskon. Redan som barn var hans stora intresse att rita och måla. Det vittnar bl.a. hans gamla skolböcker om, vilka är fulla med skisser och teckningar.

I slutet av 40-talet bosatte han sig i Lycksele, där han öppnade en reklamfirma (Jobo-Ateljen). Han gifte sig med Karin (född Forsgren) och de fick två döttrar. På mitten av 60-talet byggde de en sommarstuga i närheten av barndomshemmet i Svedjan. Där tillbringade familjen mycket av sin lediga tid.

I början av 70-talet blev Göte sjukpensionär och återupptog då sitt målande. Han inspirerades av sin barndom och den miljö han växte upp i. Med hans ”fotografiska” minne illustrerade han många människor och miljöer från Tavelsjö under 20- och 30-talet.

Många av dessa tavlor samlades till en utställning ”Ett bondeår” som våren 1984 visades på Västerbottens läns museum. Utställningen visades också i Tavelsjö bygdegård i samband med återinvigningen av Bygdegården hösten 1984. En tavla av Göte Johansson hänger i Tavelsjö bygdegård och har funnits där sedan 40-talet.

Många av Götes motiv blev också julkort och trycktes upp av Esselte förlag