Emma och Olivia åkte till Stockholm och fick inspiration och verktyg för att engagera sig mer, hemma i Tavelsjö.
– Men vad vill dom då? Den frågan ställde Ulrika Israelsson sig när hon blev projektledare för Ungdomsforum Norrs projekt i Tavelsjö – och gick till ungdomsgården för att pratade direkt med ungdomarna.
– Det var lite segt i början, minns Ulrika. Det är ganska stort och svårt att tala om engagemang, demokrati och inflytande. – Många unga tycker att demokrati bara blir en massa snack – och att det tar alldeles för lång tid, berättar Ulrika. Och när det inte händer något tillräckligt snabbt, så tolkar många ungdomar det som att de inte räknas och låsatt de inte tas på allvar.
Tyvärr handlar det inte bara om ”gnälliga ungdomar”. Tavelsjö har sedan länge blivit lovade en cykelbana och planerna på en skidbacke har stötts och blötts ännu längre.
En kick för idéerna
Men så bjöd Ulrika in Emma Bergman från Crossing Boarders och det gav en liten ”kick”. Ungdomarna började planera för aktiviteter på sommaren, när ungdomsgården har stängt. Med lite stöd från Ulrika spelade de brännboll, hade tårttävling och bara ”hängde” några fredagar. Efter sommarlovet fick ungdomarna åka på en workshop på Ungdomsstyrelsen i Stockholm. När de kom hem var det naturligt för dem att börja engagera sig i TuRe.
Ungdomarna påverkar TuRe
Tavelsjö- och Rödåbygden ekonomisk förening – förkortas TuRe – arbetar för bygdens utveckling, genom bl a bra boende, service och näringsliv. En av alla idéer är att bygga en sporthall. När ungdomarna kom in visade det sig att de hade konkreta förslag som de vuxna inte tänkt på.Som en klättervägg i sporthallen. Och bra bredband – inte minst för att kunna Lan:a, dvs träffas och koppla ihop datorerna för att spela datorspel mot varandra. De skulle också vilja ha ett ställe att samlas på varje kväll, eftersom Ungdomsgården bara är öppen på fredagar.
Men de traditionella formerna är svårt för många ungdomar. Det är långa sittningar på möten som ofta blir ganska tråkiga.
Hjulvänlig äventyrsbana
Ett annat konkret resultat av Undomsstyrelsens workshop är projektidén att göra något för barn med funktionshinder. De vill anlägga en ”hjulvänlig” bana i Tavelsjö, med roliga uppdrag som barnen ska lösa. Dessutom vill de fortsätta med den musikfestival som ordnats på Sundlingska gården i augusti 2012 och 2013.
– Första året fungerade det väl lite si och så. Men till 2013 hade de lärt sig mycket och kunde både planera och tillsammans bestämma innehållet på ett helt annat sätt, avslutar Ulrika Israelsson.
Artikel och bilder hämtade från Ungdomsforum. Länk till deras slutrapport (pdf) här.