Ett sextiotal personer hade sökt sig till församlingsgården när Blåbandsföreningen i Norrby-Tavelsjö bjöd in till lunch och föredrag om bygdens idrottshisoria.
Det var Kerstin Eriksson och Ulrica Nordström som arrangerade det hela tillsammans med Stefan Eriksson, Ann-Louise Gren och Kicki Olofsson. Efter en god lunch blev det föredrag med utfrågning av Eric Johansson som skrivit boken Tavelsjöbygdens idrott (och en del annat…) som innehåller en 100-årig idrottshistoria med samlade bilder från olika källor.
Eric Johansson kommer från Åliden, har arbetat åt Norra Skogsägarna men är numera pensionär. Han var aktiv i Tavelsjö AIK på 1970-talet. Det äldsta materialet är hämtat från IFK Umeås minnesböcker där underavdelningar från byarna kring Umeå finns beskrivna. Dessutom har Eric fått tillgång till ett flertal klippböcker som ofta är en försummad källa. Tavelsjöföreningen bildades 1925 och 1951 blev det en fristående förening som tyvärr tvingades läggas ned tio år senare. I Tavelsjö IF var det John Mattsson som var den store eldskälen.
. Eric Johansson berättade om många duktiga idrottare som gjort bra ifrån sig, först i skidåkning och löpning från 1920-talet och framåt. Vid den tiden var det suspekt att springa och det berättas att man fick cykla en bit från byn för att träna löpning så att man inte skulle anses vara ”tokut”.
Den nya föreningen TAIK bildades 1963 och fotbollen kom igång starkt och 1967 gick TAIK upp i div 5, sedan år 1971 till div 4. Vid den tiden var det stort intresse för idrotten och det var inte ovanligt att 400 personer kom på en del matcher. Damfotbollen som startade i Kroksjö och kom över till Tavelsjö var också framgångsrika under framförallt 1980-talet. Tränaren och ledaren Peter Johansson gjorde ett gott arbete med damfotbollen.
Meritmässigt är Karl-Johan Lundström den idrottare som nått de största framgångarna i bygden. Han blev världsmästare i Militär femkamp i Argentina och bronsmedaljör i Österrike och tillhörde landslaget i 8 år Han hade inte några andra lagkamrater i Umeå och den närmaste hindersimnings bassängen fanns i Uppsala. Han fick träna under primitiva förhållanden ofta utan lagkamrater. Dessutom kunde han inte simma när han började i det militära.
Flera kända idrottare har varit aktiva i Tavelsjöbygden, några bl.a. Einar Säfström, en enormt lovande skidåkare, bröderna Elofsson från Milan duktiga både sommartid med löpning och vintertid med skidåkning, Runar Högberg, brottare från Kroksjö, Annelie och Urban Johansson, friidrottare samt Jesper och Joakim Blomqvist inom fotbollen. Alla ideella ledare ska vi inte heller förglömma som var mycket viktiga för idrotten. Boken innehåller dessutom ett längre reportage om de framgångsrika Vindelåkarna som på 1930-talet deltog i flera Vasalopp. Vindelns IF vann t ex lagtävlingen i Vasaloppet 1935 och Hjalmar Blomstedt delade segern med Arthur Häggblad. Otto Rehnman, senare boende i Brattvall kom på tredje plats i loppet.
Eric berättade att han fått löfte av fotografen Janne Hellgren som bodde många år i byn, att använda många av hans fina bilder från området. Tyvärr sprack detta då Janne donerat sin fotosamling till Västerbottens Museum och de tillämpar skyhöga avgifter om man vill nyttja bilderna. Det var en besvikelse både för Janne och Eric men vissa av Jannes bilder finns dock med i boken då Eric kunde få låna en CD skiva som fanns i byn.
Tavelsjöbygden är ju inte bara Tavelsjö utan i boken finns även en kortare historik om grannbyarna Rödå, Hissjö, Flurkmark och Kroksjö
Det som idag är mest känt är Tavelsjö Halvmaraton och Tavelsjö Isbana som vunnit stor uppmärksamhet och uppskattning. En framtidsdröm är Tavelsjö Training Camp, TTC ska fortsätta att utvecklas och att en träningshall kan skapas vid idrottsplatsen Klacken.
Bild: Eric Johansson, Karl-Johan Lundström och Assar Fager
Foto: Nils-Åke Sandström