Den första april invigde Husläkarna en ny distriktssköterskemottagning i Tavelsjö. Att mottagningen är efterlängtat kan man förstå när över 100 personer kom till invigningen på Församlingsgården i Tavelsjö.

Bengt Lunnergård som är chef för Husläkarna inledde, Elin Johansson som är hälsocentralens dietist föreläste om ”Kostens betydelse för äldres hälsa”. Flera personer lämnade blommor och presenter till Bengt och hälsade både med välkommen och lycka till.

Den nu renoverade mottagningen ligger granne med församlingsgården och efter invigningen var det öppet hus på mottagningen, som öppnade för besök den 2/4. De kommer till att börja med att ha öppet: tisdag – torsdag varje vecka 9:00-15:00 med  drop-in 9:00-10:00 och övrig tid efter tidsbeställning.
Husläkarna som har sin Hälsocentral i Umeå är därmed först sedan det fria vårdvalet införts med att öppna en filial utanför centrala Umeå. Harriet Hedlund, Landstinget, som var på invigningen, ser med intresse fram mot att satsningen ska lyckas. 

 

Bengt Lunnergård hälsade välkommen

Invigningen inleddes med Bengt Lunnergård chef för Husläkarna hälsade alla välkomna. Det var över 120 personerna som kommit till församlingsgården i Tavelsjö på tisdagskvällen. En grupp från personalen inledde med skönsång ”Så skimrande var aldrig havet” med anspelning till sjön i Tavelsjö som är som ett litet hav.

3 4 delar av skönsångare

Elin Johansson föredar Kostens betydelse för äldres hälsa

 

 

 

 

 

 

 

Inledningskvartetten.                      Elin Johansson, dietist.

 

Föredrag om kostens betydelse för äldres hälsa

Elin Johansson, dietist från Din Dietistkonsult Norr HB föreläste om ”Kostens betydelse för äldres hälsa”. Hon började med att bjuda på en god och läskande shake som också enligt Elin är energirik.

Elins rubrik för föreläsningen var ”Varför äta?” För en god hälsa så ska kroppen fungera och då behövs daglig akitivit för både hjärna och muskler. Hon pekade då särskilt på hur viktigt det är för personer över 65 år att äta tillräckligt och sådan mat som innehåller de näringsämnen som man behöver för att må bra bl.a. protein och fett från t.ex. fet fisk samt på våra breddgrader särskilt viktigt med D-vitaminrik föda. 

Elin visade på siffror från större undersökningar att personer över 65år med BMI mellan 25-30 lever längst, alltså något högre än rekommendationen för yngre som är BMI på 22. Att det man äter har betydelse visade hon med ett exempel, en smörgås på 150g som man slutar att äta varje dag gör att kroppsvikten kan minska så mycket som 8kg/år.


Öppet tisdag-torsdag

Bengt Lunnergård informerade om deras satsning och planerna att detta blir Husläkarnas hälsocentralfilial som i ett första steg kommer att ha öppet för provtagning/undersökning och omläggningar. Öppet tisdag – torsdag varje vecka 9:00-15:00 med  drop-in 9:00-10:00 och övrig tid efter tidsbeställning.

Han tog också upp vikten av att på landsbygden som den i och runt Tavelsjö gäller det kunna olika sätt samverka med andra på olika sätt. Han uppskattade det stöd han fått från Tavelsjö församling och Tavelsjö- och Rödåbygdens utveckling ek. för. (TuRe) som medverkat i arbetet att få till en centrumkärna runt kyrkan i Tavelsjö.

För Husläkarna ligger särskilda boendet Sjöbacka nära och dess personal har erbjudits att kunna använda personalutrymmen på distriktssköterskemottagningen eftersom det de har på Sjöbacka är begränsat.

Knökfullt i församlingsgården

 

Lunnergård invigningstalar 2

Lunnergård invigningstalade.

Livliga applåder

De som kommit för att lyssna applåderade livligt över alla som gick fram och framförde sin uppskattning över Husläkarnas initiativ. Harriet Hedlund, från S i landstinget önskade lycka till och såg med intresse fram mot att satsningen ska lyckas. Hon var glad att det kommit till en lösning.


Monika Sandström, ordf. i Tavelsjöcentern överlämnade en blomma och framförde ett stort Tack från C och CK för att Distriktssköterskemottagningen nu åter var på plats i Tavelsjö sedan den före aktören lämnade byn förra året. Detsamma gjorde Marianne Normark FP som överlämnade en blomma och berättade att hon bott i Tavelsjö i yngre dar och minns vad bra det var att ha nära till barnavårdsmottagningen som då fanns i samma hus som man nu startar i.

Några bybor berättade lite historia om hur det varit tidigare. Vera Eriksson om hur hon minns att när barnmorskan i Tavelsjö hade förlöst hennes bror 1941 så kom distriktssköterskan från Tavelsjö ut till Veras hem efter några veckor och kontrollerade att allt var bra. Hon beundrades av alla för sin omsorg och det hade fastnat i minnet för att Vera tyckte att hon var så vacker.


Olle Gren berättade om att när han var liten så fick han scharlakansfeber och då kom doktor Hemmingsson hem till dem och bestämde att hela familjen skulle läggas i på sjukhuset i Umeå. De hölls då isolerade och fick stanna i tre veckor. Han berättade också om att huset som nu blir Hälsocentralfilial bygges på 40-talet av dåvarande folkskolläraren och kantorn Helge Wiklund. Så var det tills landstinget köpte huset på 60-talet och startade en mottagning som då även erbjöd läkartjänster. En verksamhet som successivt avvecklats och nu återuppstått som distriktssköterskemottagning.


Även pensionerade doktorerna J. Kollberg och Ulf Måwe gratulerade till den nya satsningen. Båda har varit verksamma i företaget och Kollberg under 35 år.  
Sist ut i gratulantskaran var Göran Sundqvist ordföranden i TuRe, föreningen för bygdens utveckling. Han välkomnade Husläkarna till bygden också med en blomma med en förhoppning att kunderna ska komma till mottagningen och därmed säkerställa dess framtid. Han pekade också på det boenden för äldre som planeras och nämnde särskilt den idrottshall som Tavelsjö Allmänna IK (TAIK) nu engagerat sig i och som i den förstudie som Jan Åman gjort visar på att det finns goda förutsättningar för att en Allhall kan förverkligas i Tavelsjö. Det kan ge en möjlighet att förverkliga en av Bengt Lunnergård ambitioner att kunna erbjuda äldre träning som en del i hälsovårdsarbetet.

 

Särskilda mottagningsrum för baranavård, mödravår och äldrevård

Distriktssköterskemottagningen kommer att innehålla särskilda mottagningsrum för barnavård (BVC), mödravård och äldrevård. Förutom provtagning efter ordination och akutfall så måste man, i det fria vårdvalet som gäller i Västerbotten, lista sig hos en hälsocentral. Lunnegård rekommenderar att har man en läkarkontakt som man är trivs med så ska man behålla den, men de som vill är välkomna att lista sig hos Husläkarna.

Nästan hela Husläkarnas personal 2

Nästan hela personalstyrkan var med på invigningen.

Distriktssköterskehuset visades upp

Distriktssköterskehuset som ligger granne med församlingsgården har renoverats under vintern och uppfattades väldigt fräscht vid den visning som följde efter invigningen. Olika rum för de olika specialiteterna, däribland ett rum för professionell fotvård. Landstinget har varit positiv till satsningen och medverkat på flera sätt med bl.a. att ett komplett vårdcentralsdatasystem nu finns i huset.

Kvällen till ära så bjöd man på goda snittar och frukt allt enligt konceptet energi och nyttigheter.

Se även www.huslakarna-umea.se